Etapa VIII

Probe funcţionale la partenerul industrial. Demonstrare

Īn cadrul prezentei faze au fost realizate următoarele activităţi:

  • Sistemul a fost asamblat la sediul aplicatorului industrial Atelierele CFR Griviţa Bucureşti şi pus īn funcţiune īn cadrul unui laborator uzinal īn care condiţiile de funcţionare sunt diferite de cele dintr-un laborator de cercetare.

  • S-au pus la dispoziţie trei rulmenţi din activitatea curentă a firmei adică rulmenţi care au fost demontaţi din materialul rulant aflat la reparaţie şi īntreţinere. Tipul de rulment examinat a fost WJP1201240.

  • Pe rulmenţii puşi la dispoziţie s-au efectuat examinări cu sistemul automat ridicāndu-se hărţi ale defectelor. Fisurile existente īn inele au fost clar relevate fiind marcate pe diagramă prin indicaţii īnguste precum fisurile ceea ce arată calitatea bună a sistemului īn detectarea precisă a defectelor şi localizarea exactă.

  • Pentru rulmenţii cu umăr, care nu pot fi examinaţi complet cu senzorul actual, s-a realizat la IFT Iaşi un senzor cu un singur element de detecţie.

  • Programul software a fost completat cu posibilitatea de a efectua examinări şi cu altă valoare a pasului (1mm īn loc de 2,5mm) ceea ce permite obţinerea unor rezoluţii superioare.

Sistemul automat de examinare nedistructivă a inelelor de rulmenţi feroviari īn timpul operaţiilor de reparaţie a vagoanelor de călători a fost prezentat demonstrativ la TIB 2007 Bucureşti, īn cadrul Salonului Cercetării.